XIII Podkarpackie Święto Miodu – relacja
W sobotę 23 września 2017 r. na terenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego odbyło się XIII Podkarpackie Święto Miodu. W trakcie dorocznego święta podkarpackich pszczelarzy na licznie rozstawionych stoiskach można było zakupić miody wprost z pasiek, zapoznać się z ofertą sprzętu pszczelarskiego od największych producentów oraz wziąć udział w degustacji i zagłosować na wybrany miód w konkursie „Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów”.
Otwarcia oficjalnej części imprezy dokonał Lucjan Kuźniar – członek Zarządu Województwa Podkarpackiego. Podsumowania obecnego sezonu w podkarpackich pasiekach dokonał prezes WZP Rzeszów – Tadeusz Dylon. W sali konferencyjnej Urzędu można było także wysłuchać wystąpień zaproszonych gości, przemawiali m.in. Jarosław Janik – wiceprezydent PZP oraz Jerzy Cypryś – przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego.
Najbardziej zasłużonym pszczelarzom wręczono odznaczenia związkowe. Duże zainteresowanie wzbudził wykład prof. Pawła Chorbińskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na temat sposobów walki z chorobami pszczół. W ramach święta przeprowadzone zostały konkursy: „Najlepsza pasieka Podkarpacia 2017”, „Producenci miodów pitnych i nalewek miodowych”, „Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów”. Zwycięzcom wręczono nagrody rzeczowe ufundowane przez Urząd Marszałkowski.
Laureaci konkursów
„Najlepsza pasieka Podkarpacia 2017”
- I miejsce – Agnieszka i Kamil Zielińscy (Koło Pszczelarzy w Stalowej Woli)
- II miejsce – Andrzej Ochał (Koło Pszczelarzy w Ropczycach)
- III miejsce – Arkadiusz Lech (Koło Pszczelarzy w Krośnie)
„Producenci miodów pitnych i nalewek miodowych”
- I miejsce – Feliks Dudka (Koło Pszczelarzy w Lutowiskach) za Trójniak Otrycki Sycony
- II miejsce – Joanna i Jacek Babicz (Koło Pszczelarzy w Dębicy) za Nalewkę miodową
- III miejsce – Wacław Piędel (Koło Pszczelarzy w Bielińcu) za Miodówkę z miodem nawłociowym i gryczanym
„Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów”
- I miejsce – Kamil Zieliński za miód gryczany
- II miejsce – Władysław i Tadeusz Główka za miód gryczany
- III miejsce – Tomasz Wojnarowski za miód wielokwiatowy